Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookie används. Läs mer
Populära tips & guider
Sök på hela Intersport.se

VÄLJ RÄTT SKYDD TILL BACKEN

Hjälmen är huvudsaken. Men ryggskydd och goggles/skidglasögon är också bra och viktig skyddsutrustning när det är dags för stora som små att testa sina färdigheter i skidbacken.

HJÄLM
Att hitta rätt hjälm för just ditt huvud är livsviktigt. Om hjälmen inte passar så finns risk att den inte ger ett fullgott skydd om olyckan skulle vara framme. Men använd aldrig hyrhjälmar, det är förbrukningsvaror!

- Hjälmen ska sitta bekvämt och ordentligt för att skydda på bästa sätt. Dessutom skyddas huvudet av väder och vind om hjälmen sitter rätt. Om den däremot glappar så är skyddet mycket sämre och det finns risk att du börjar frysa, säger Anders Aspholm, säkerhetschef på Skistar och sammankallande i SLAO:s säkerhets- och sjukvårdsgrupp.

Så vet du att hjälmen sitter bra:
Testa hjälmen ordentligt. Ta på dig hjälmen och knäpp den. Försök sedan nå tinningen med två fingrar. Når du inte tinningen tack vare att hjälmen spänner åt har du rätt storlek.

Testa även hjälmen med dina goggles så att de sitter bra. Och när du ändå är igång så passa på att justera ventilationen i hjälmen efter dina önskemål.

RYGGSKYDD
Förutom hjälmen börjar ryggskyddet mer och mer ses som en självklarhet i utrustningsväg.  Ryggskyddet skyddar ryggen mot smällar och värmer extra om kroppen.

Tänk på detta för att hitta rätt skydd:

  • Testa ryggskyddet ordentligt. Det får inte vara för stort!
    Gör så här: Ta på skyddet och böj nacken bakåt. Tar skyddet i nacken är det för stort.
  • Välj mellan ett vanligt ryggskydd eller ett som är mer som en väst. Det gör att du kan röra dig lite smidigare i backen.

GOGGLES/SKIDGLASÖGON
För att minska risken för olyckor är det viktigt att du ser bra i backen. Välj därför goggles med en lins som passar det aktuella vädret.

Solsken – välj en mörk lins som släpper in så lite ljus som möjligt.
Växlande molnighet – om vädret ändras mycket under samma dag bör du välja en lins som funkar i många typer av väder.
Snöfall och mulet – vid dåliga ljusförhållanden, välj en kontrasthöjande lins som framhäver konturer i snön. 

Så väljer du rätt skydd till backen.