Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookie används. Läs mer
Populära tips & guider
Sök på hela Intersport.se

INTERSPORT STORIES – MAXIDA MÄRAK

Det har blivit dags att presentera nästa person som vi vill porträttera här på Stories – Maxida Märak. Maxida är artist, hiphop-producent och skådespelare. Hon är också same och strider för samernas rättigheter. Sin drivkraft hittar hon i naturen och så ofta hon kan använder hon benen för att upptäcka nya marker. Missa inte filmen med Maxida här nedanför!

Lika viktigt som det är att få i sig mat, lika viktigt är det för Maxida Märak att få endorfinkickarna som träningen ger henne. Faktum är att hon har svårt att starta dagen utan ett pass i benen. 

- Jag har alltid fått höra att jag inte har någon löparkropp. Jag är inte lång eller byggd som en gasell men det struntar jag i. Björnen har inte heller en löparkropp och det är inte så lätt att springa ifrån den när den börjar jaga, säger Maxida. 

Det fina med löpning är att det är lättillgängligt och okomplicerat, tycker Maxida. Att det enda som krävs är ett par skor och sedan är det bara att ge sig ut, oavsett var man är.

- Jag reser mycket i mitt jobb och det är inte alltid som det finns ett gym tillgängligt men du har alltid mark under fötterna. Springer jag i stan så är mina rundor mer strukturerade men det bästa jag vet är att springa i stora naturområden. Det är fantastiskt att springa där jag inte riktigt vet var jag kommer att hamna.

Allra helst springer hon tidigt på morgonen, när det är tomt och tyst. Egentiden Maxida får på löprundan värderar hon högt och hon springer därför alltid ensam.

- Jag springer bara för min egen skull och jag behöver få göra det i lugn och ro för att hitta kraft och energi. I mitt yrke har jag alltid en massa människor omkring mig. Det är många sena spelningar och du ska alltid vara på topp men egentligen är jag en ensamvarg. Jag brukar säga att jag är en social ensamvarg, säger Maxida. 

Vad menas med det, en social ensamvarg?
- Jag har ett stort behov av att hålla ett högt tempo men ett lika stort behov, om inte större, av att vara ensam. Löpningen och att vara ute i naturen har blivit väldigt viktigt för mig för att jag ska orka hålla det tempo som jag annars lever i.  


Har du missat våra tidigare porträttfilmer om triathleten Shahrzad Kiavash och löparexperten Anders Szalkai så kan du kolla in dem här och här.