Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookie används. Läs mer
Populära tips & guider
Sök på hela Intersport.se

Underbara Underställ

För att kunna hålla värmen när du ute och rör på dig på vintern krävs det att du får bort överflödig fukt från huden, eftersom fukten leder ut värme från kroppen och man snabbt blir kall. Ett bra underställ är nyckeln till ett varmt och bekvämt friluftsliv.

UNDERSTÄLL AV SYNTET (t ex polyester)
Egenskaper: Plagg av syntetmaterial är starka och hållbara. De torkar snabbt. Polyester absorberar i stort sett ingen fukt alls i plagget.

Bra användningsområden: Fungerar bra i de flesta sammanhang, men speciellt när man vet att man kommer att vara aktiv i stort sett hela tiden man är utomhus.

Tänk på: Om plagget är svettigt, så skölj det så snart som möjligt efter avslutat aktivitet. Då håller sig plagget fräscht längre.

UNDERSTÄLL AV ULL
Egenskaper: Ullplagg har en extra värmande och isolerande förmåga – det lagras luft mellan ullfibrerna – utöver att de hjälper till att transportera bort fukt. Ull har en unik förmåga att absorbera fukt utan att kännas fuktig och det förlorar därmed heller inte förmågan att isolera. Ull har också en naturlig antibakteriell förmåga, vilket gör att det inte uppstår ovälkomna dofter i plagget – kan vara värdefullt i vissa sammanhang. 

Bra användningsområden:
När aktivitetsnivån varierar, det vill säga att man växlar mellan att vara i rörelse och att vila, är ullplagg helt klart att föredra. Deras isolerande förmåga gör dem också extra bra för den som annars lätt blir frusen.

Tänk på: Ull har en förmåga att stöta bort smuts, vilket gör att plagget inte behöver tvättas så ofta. Att vädra plagget är att föredra, eftersom det ökar dess livslängd och även gynnar miljön. Ett tips är att hänga det i badrummet när du duschar, ångan som bildas när du duschar renar. Men när du tvättar: var noga med val av temperatur/ program och tvättmedel. Läs plaggets tvättråd.

UNDVIK BOMULL
Underställ av bomull är inte att rekommendera, eftersom det är ett material som absorberar mycket fukt. Det gör i sin tur att värmen leds bort från kroppen, man snabbt blir nerkyld och plagget blir tungt.