Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookie används. Läs mer
Populära tips & guider
Sök på hela Intersport.se

Ladda med Stina inför längdsäsongen

Fyra VM-silver, ett OS-brons och 13 segrar i världscupen. Det är bara några av skidstjärnan Stina Nilssons tävlingsmeriter hittills. Nu är siktet inställt mot OS i Pyeongchang och för Stories berättar Stina om förberedelserna. Målsättningen håller hon dock för sig själv men tips på hur man ska lyckas i skidspåren, både som nybörjare och entusiast, delar hon gärna med sig av. 

Hej Stina! Hur är läget?
– Bra. Jag har nyss flyttat in i min lägenhet i Östersund och håller på att bo in mig och göra mig känd med stan utanför skidområdet. Jag utforskar Frösön och vidgar vyerna.

Fyra månader kvar till OS – hur känns det nu när det börjar närma sig?
– Jag tar varje dag som den kommer. Det går så bra som det kan nu med de förutsättningar jag har. Kroppen svarar bra på träning och jag känner mig hel och stark. Just i dag har jag inte ont någonstans.

Säkerhetsläget är så där just nu i regionen. Hur påverkar det tankarna inför spelen?
– Det är tråkigt att det är som det är i Nordkorea. Mitt sätt att tackla det är att leva i nuet. Fyra månader är ett tredjedels år, alltså väldigt långt bort. Det är bättre att jag fokuserar på mitt nu, så får de fokusera på sitt. 

Hur har du förberett dig hittills inför OS?
– Mental uppladdning har jag inte börjat med, om man inte räknar ”leva i nuet”. Fysiskt är det ju inte bara OS som gäller utan hela säsongen. Jag varierar träningen: någon dag löpning och intervaller, och någon dag styrka. Jag har en grundplan för vad jag behöver utveckla och sedan får jag anpassa efter vad kroppen säger.

Som nybörjare, vad ska man tänka på när man vill komma igång med skidåkning?
– Att inte gå på de absolut värsta nerförsbackarna; det är framförallt utför som det går fort och finns risk att skada sig. Jag ser att balansen är svår att få till, och då kan man hålla sig på platten och göra olika balansövningar.

Och har du några träningstips till entusiasten som vill stegra sina prestationer?
– Variation! Jag vet hur lätt det är att bli nästan manisk när man hittat en rolig övning, men då är det risk att man går in i väggen, får skador och motivationsbrist. Gör det som du har fått en nytändning av några gånger i veckan, men även annat som ger förutsättningar att behålla träningen.

Vad gör folk oftast för fel när de ska lära sig att åka?
– Jag skulle säga: åker för fort. Det händer ganska ofta att någon börjar träna och åker fort i en eller två veckor, sedan tröttnar de. Jag tycker inte att man ska blåjaga puls, utan åka för att det är skönt att få luft i lungorna och njuta av naturen, rensa sig själv. Då får man en mer hållbar relation till idrott.

Lite vett och etikett. Hur tycker du att folk ska bete sig i spåret?
– Jag tycker att det generellt är bra stämning i spåren. Man ropar inte ”ur spår”, man åker om på sidan. Om det bara finns ett spår och man möter ett stort gäng, så kliver den som är ensam ur spår. Om två åkare möts i en backe, så ska den som åker utför gå ur spår, den som har uppför får vara kvar i spåret. Kommer någon som ett jehu uppifrån så kan den behöva dämpa farten, för sitt eget bästa.

Vilka svenska skidorter har extra bra spår, tycker du?
– Jag vill slå ett slag för Ramundberget. De satsar på tidig konstsnö på elljusslinga, rekordtidigt och kvällstid – det är bra för oss som kör dubbla pass. Östersund är alltid bra, det är väldigt sällan som det inte är perfekta, krispiga spår här. Som bubblare sätter jag Malung. De flesta orter har 5- och 10-kilometersspår men i Malung finns en 21-kilometersslinga och det är väldigt skönt när man har långa pass. Jag kör ofta 2-3 timmar och då hinner man åka förbi samma ställe många gånger i ett 5-kilometersspår.

Och slutligen, topp tre bästa med vintern i Sverige?
– Det har inte varit så bra vintrar senaste åren så jag måste fundera lite… Jo, ibland är det sol, då är det fint. Och jul! Och variationen i fjällterräng. Stockholm producerar snö på Gärdet och det satsas mycket på konstsnö även i södra Sverige, det tycker jag är bra, att åkmöjligheterna är så utspridda att många får del av dem.