Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookie används. Läs mer
Populära tips & guider
Sök på hela Intersport.se

Allt för skidresan

Skidåkning handlar om att ta ut svängarna. Om att våga. Med rätt skydd, skidor och funktionsplagg finns inget som håller dig tillbaka.

Att frysa i backen är inget kul. Gör skidresan till årets höjdpunkt genom att välja sköna plagg som håller dig varm. För att hålla en bra temperatur gäller det att ha rätt plagg och klä dig i lager. Innerlagret transporterar bort fukten från huden, mellanlagret isolerar och ytterlagret skyddar mot klimatet på utsidan.

Första lagret ska bestå av ett bra underställ i syntet eller ull. Fukt leder värme och därför är det extra viktigt att hålla huden torr. Ett underställ som leder bort hudens fukt är avgörande för att inte frysa.

Mellanlagret bör bestå av ett plagg som skapar ett luftrum, förslagsvis en fleecetröja. Och det yttre lagret ska skydda mot yttre klimatpåverkan som regn och blåst, och samtidigt hålla kvar den värme som finns i de inre lagren. Samtidigt är det viktigt att det kan släppa ut överskottsvärme och fukt från kroppen. Det finns flera material som har förmågan att släppa igenom fukt i form av ånga med hjälp av kroppens energi men vid hög aktivitet är det avgörande att plagget via öppningar kan reglera innerklimatet.

Rätt skydd är oerhört viktigt

Sist men inte minns är det viktigt att vara kittad med rätt skydd. Hjälmen är huvudsaken men även ryggskydd och goggles/skidglasögon är viktig skyddsutrustning när man ska testa sina färdigheter i backen.

Att hitta rätt hjälm är A och O. Sitter den inte rätt så ger den inte bra skydd ifall en olycka skulle inträffa. Testa den ordentligt! Ta på dig den, knäpp och försök sedan nå tinningen med två fingrar. Når du inte tinningen tack vare att hjälmen spänner åt har du rätt storlek.

Ryggskydd skyddar ryggen mot smällar och värmer även extra om kroppen. Ryggskyddet ska ses som en självklarhet i utrustningsväg. Ett ryggskydd ska inte vara för stort och det går att välja mellan ett vanligt eller ett som är mer som en väst, det sistnämnda gör att du kan röra dig lite smidigare i backen. Testa det! Ta på det och böj nacken bakåt. Tar skyddet i nacken är det för stort.

Att kunna se bra i backen är en förutsättning för att åka och för att minska risken för olyckor. När du väljer goggles ska du därför välja utefter vilket det aktuella vädret är. Solsken kräver en mörk lins som släpper in mindre ljus. Vid växlande molnighet behövs en lins som funkar i olika typer av väder. Och vid snöfall eller mulet behövs en kontrasthöjande lins som framhäver konturer i snön.

Checklista för skidbacken:

  • Ventilationssystem under ärmarna och på byxorna ger dig möjlighet att snabbt ventilera ut överskottsvärme.

  • Avtagbart midjesnölås i stretchmaterial håller den kalla snön borta men är skön att ta av när det är dags för vårskidåkningen.

  • Avtagbar huva ger flexibilitet att ”cabba av” om vädret påbjuder.

  • Integrerad liftkortsficka på vänstra armen gör alla passager vid liftkortsläsarna smidig.

  • Lycramuddar i ärmsluten håller handlederna fria från kall snö och jackan sitter bättre på plats.

  • Skidbyxor med mjuka snölås som håller tätt vid pjäxorna.

  • Hängslen eller bälte i stretchmaterial ser till att byxorna sitter bekvämt och på plats.

  • Förstärkningar nedtill vid benen som skyddar mot vassa skidkanter.
  • Förböjda knän anpassade för skidposition gör att byxorna sitter rätt även i djupa carvingsvängar.