Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda webbplatsen accepterar du att cookie används. Läs mer
Populära tips & guider
Sök på hela Intersport.se

Padel - Sveriges snabbast växande sport

Den spelas av miljontals personer i Latinamerika och har på senare år blivit allt mer populär i Sverige. Det är dags att snacka padel!

Racketsporten padel har kallats för Sveriges snabbast växande sport och introducerades till den svenska marknaden bara för några år sedan. Historiker är oense om när padel började spelas, men liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet. Första världsmästerskapet i padel arrangerades 1992 och har sedan dess spelats vartannat år. 

– Det är väldigt enkelt att spela padel. Första gången man spelar padel blir det ganska hyfsat spel. Jämför man det till exempel med tennis där måste man spela väldigt många gånger innan det ska bli någorlunda spel, precis som det är med många andra sporter, så är padel väldigt enkelt, svarar Magnus Gustafsson på frågan om varför han tror att padel har blivit så populärt i Sverige och fortsätter:

– Sen så är det ju en väldigt rolig sport. Det går snabbt och är socialt med fyra spelare som gör att man kan tjöta samtidigt. Har man lite tävlingsinstinkt i sig så vill man förbättra sig hela tiden, säger Magnus Gustafsson.

Padel är som en blandning mellan tennis och squash och är framför allt populär i Spanien och Latinamerika, där det finns tusentals banor och miljontals utövare. För några år sedan introducerade padel till den svenska marknaden, och en av de som var med då är Magnus Gustafsson på mode- och rackettillverkaren GSL.

– När alla padelentusiaster i Sverige började ringa oss och ville ha bollar och rackets så blev det självklart för oss att kolla upp vad det var för sport. Och nu, några år senare, går det fantastiskt bra för oss. Våra bollar har till och med använts i den internationella padel-touren.

I bagaget har det tidigare tennisproffset Magnus Gustafsson 14 ATP-titlar och var en gång i tiden rankad tia i världen. Idag jobbar han bland annat på GSL med mode och rack - men har inte försökt sig på en proffskarriär inom padel.

– Jag spelar väldigt lite, precis som det är med tennisen efter att man har fått några skador. Det är just hopp som har gjort att jag har lite problem med en fot. Börjar jag med någonting så vill jag gå all-in och det kan jag inte riktigt nu.

Magnus tips till den som vill testa padel:

  • Du behöver inte så hårt för att vara framgångsrik i padel, snarare tvärtom.

  • Utnyttja motståndaren

  • Försök att stå rätt så tidigt som möjligt

  • Öva på servar